środa, 3 kwietnia 2013

Kurczak light śmietanowo-koperkowy.


Uwielbiam gotować ! Od słodkości i ciasta po obiady. To moja mała pasja :) W wolnej chwili zawsze coś upichcę - lubię dobrze zjeść i jednocześnie nakarmić brzuszki bliskich.

Dziś coś prostego - można powiedzieć, że nawet studenckie danie, którego przygotowanie zajmuje dosłownie 20 minut. Każdy może je przygotować sam w domu, nie jest nic skomplikowanego w nim, a jest bardzo smaczne. 
Danie jest niskokaloryczne i delikatne :) !


Zaczynamy !

Potrzebujemy:

  • pierś z kurczaka
  • śmietana 12% lub 18%  (ewentualnie jogurt naturalny)
  • odrobinę masła do smażenia
  • koperek (najlepiej świeży)
  • kasza kus kus
  • kostki rosołowe
  • marchewka (wersja mrożona dla dużych leniuchów)










Kasza kus kus - mało znana, a jaka pyszna. Idealna do warzyw i w momencie gdy brak nam czasu na przygotowanie czegoś innego. Kus kus nie trzeba gotować. W osobnej szklaneczce przygotowujemy wrzątek razem z solą lub kostką rosołową. Taką mieszaniną zalewamy kus kus, przykrywamy i po 5 minutach jest gotowa. Można te czynność zostawić już na sam koniec, ja natomiast zrobiłam ją na początku .












Kus kus już gotowy !





Teraz kurczak. Myjemy dokładnie przed pokrojeniem. Później ciachamy go w drobniejsze paseczki, lub jak kto woli można większe - dzięki temu przy podsmażaniu kurczak nie robi się suchy w środku. W sosie nie czuć tego tak bardzo, jednak smażąc pamiętajmy że wystarczy chwila, by był gotowy. Inaczej zrobi się bardzo niesmaczny. Pokrojonego kurczaka wrzucamy na patelnie na której wcześniej rozpuściliśmy już masło. Do do masła - też uważajmy żeby nie spalić go. Brzmi to może groźnie wszystko, ale tutaj zdrowy rozsądek powinien działać. Przy gotowaniu, nie chodźmy sobie na telewizje co chwilę, poświęćmy te 20 minut i przypilnujmy pichczącego się jedzonka !











Marchewkę - tę mrożoną wystarczy zalać wodą z solą i gotować aż zmięknie. Na oko jakieś 15 minut. Jeżeli natomiast mamy zwykłą marchewkę, trzeba ją dodatkowo obrać i poszatkować i tak samo z wodą gotujemy. Na koniec można odrobinę zagęścić - a na to już sposobów mnóstwo. Ja zwykle łyżkę mąki z zimną wodą rozrabiam w kubeczku i do gotującej się, miękkiej juz marchewki powolnym strumykiem wlewam z kubka mieszankę - jednocześnie mieszając całość w garnuszku żeby nie porobiły się grudki. 
Tym razem jednak zrobiłam po prostu zwykłą gotowaną marchew z groszkiem.










Teraz sos koperkowi śmietanowy. W osobnym garnku gotujemy około szklankę wody z solą lub kostką rosołową. Polecam dolać odrobinę sosu sojowego (pycha !)  Odrobinę zagotowanej wody dolewamy do szklanki. Do tego dodajemy śmietanę i mieszamy. Dzięki temu śmietana się nie zważy i sos nie będzie miał grudek. Wymieszaną śmietanę dodajemy do garnka i mieszamy energicznie. Na koniec dajemy koperek i sos mamy gotowy :)












Do gotowego sosu wrzucamy kurczaka z patelni razem z rozpuszczonym masełkiem -nada ono fajnego posmaku.






_________________________________________________________________________________



I GOTOWE ! :)





_________________________________________________________________________________

Jak Wam się podoba? Chcielibyście więcej takich przepisów?
Uciekam zaraz na kolokwium, trzymajcie kciuki !

Klaudia

5 komentarzy:

  1. Wyjdź za mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam już wspaniałego męża ! :)

      Usuń
    2. Eeee... Trochę kitujesz :) Dobrej nocy!

      Usuń
  2. wcześniej lubiłam czytać Twojego bloga na pingerze :) fajnie, że znowu się w to wkręciłaś :)

    OdpowiedzUsuń